Ako vybrať správny minibar pre váš hotel

Obsah článku

Obsah článku

Minibary sú neoddeliteľnou súčasťou vybavenia mnohých hotelových izieb, poskytujúce hosťom komfort a pohodlie. Pri výbere správneho minibaru však hotelieri čelia otázke, ktorý typ technológie je najvhodnejší. V dnešnom článku sa pozrieme na tri hlavné typy minibarov – absorpčné, kompresorové a termoelektrické – a zhodnotíme ich výkonnosť, cenu, spotrebu energie a ďalšie relevantné parametre.

Absorpčný minibar

Absorpčné minibary sú obľúbené pre svoju takmer nulovú hladinu hluku, vďaka čomu sú ideálne pre umiestnenie priamo v hotelových izbách. Avšak ich hlavnou nevýhodou je relatívne vyššia spotreba elektrickej energie, pričom štandardný model spotrebuje približne 0,73 kWh za 24 hodín. Pre efektívne chladenie je tiež nutné zaistiť dobrú ventiláciu, čo môže byť v niektorých priestoroch problematické.

Kompresorový minibar

Na druhú stranu, kompresorové minibary fungujú na princípe malej chladničky, sú menej závislé na kvalite odvetrávania a ponúkajú nižšiu spotrebu energie, obvykle okolo 0,12 kWh/24h. Tieto modely sú síce hlučnejšie, ale moderné varianty dosahujú hladinu hluku len okolo 28 dB, čo je veľmi tiché. Kompresorové minibary sú tiež cenené pre svoju dlhú životnosť, avšak ich obstarávacia cena je zhruba trojnásobná v porovnaní s absorpčnými modelmi.

Termoelektrický minibar

Termoelektrické minibary predstavujú kompromis medzi absorpčnými a kompresorovými technológiami. Sú hlučnejšie ako absorpčné minibary (o 5–6 dB), ale ponúkajú nižšiu spotrebu energie, zhruba 76 kWh ročne, a väčší vnútorný priestor. Táto technológia je teda vhodná pre tých, ktorí hľadajú úsporný minibar s rozumnou kapacitou.

Zde je tabulka se souhrnnými informacemi o klíčových parametrech jednotlivých typů minibarů.

Typ minibaru

Hluk (dB)

Spotreba energie (kWh/24h)

Ročná spotreba energie (kWh)

Cenové rozpätie

Životnosť

Výhody

Nevýhody

Absorpčné

< 30

0,73

266,45

Nízke až stredné

Stredné

Tichá prevádzka, ideálna pre izbové umiestnenie

Vyššia spotreba energie, vyžaduje dobrú ventiláciu

Kompresorový

~28

0,12

43,8

Vysoké

Dlhá

Nízka spotreba energie, malá závislosť na ventilácii

Vyššie počiatočné náklady, môže byť hlučnejšie

Termoelektrický

35-40

Závisí od modelu

~76

Stredný

Krátka

Nižšia spotreba energie, väčší vnútorný priestor

Hlučnejšia ako absorpčná, kratšia životnosť

Poznámky k tabuľke:

**Hluk (dB):** Udáva priemernú hladinu hluku pri prevádzke. Čím nižšia hodnota, tým tichšia prevádzka.

**Spotreba energie (kWh/24h) a Ročná spotreba energie (kWh):** Ukazuje, koľko energie minibar spotrebuje za deň a ročne.

**Cenové rozpätie (EUR vr. DPH):** Aktuálna cena za minibar vrátane dane, ako je uvedené na vybavení-hoteli.cz.

**Životnosť:** Odhadovaná dĺžka životnosti minibaru pri pravidelnom používaní.

**Výhody a Nevýhody:** Kľúčové prednosti a obmedzenia každého typu, ktoré by mali byť zvážené pri rozhodovaní.

Táto tabuľka ponúka ucelený pohľad na rôzne typy minibarov, ktoré hotelierom pomôžu pri rozhodovaní o najvhodnejšom minibare pre ich potreby.

Záver a odporúčania

Pri výbere minibaru je dôležité zvážiť špecifiká hotelového prostredia a potreby hostí. Absorpčné minibary sú najlepšou voľbou pre tých, ktorí chcú zaručiť absolútne ticho, ale vyžadujú dobrú ventiláciu a sú ochotní akceptovať vyššie energetické náklady. Kompresorové minibary sú ideálne na dlhodobú úsporu energie a menšiu závislosť na ventilácii, pričom moderné modely sú dostatočne tiché aj na umiestnenie v izbách. Termoelektrické modely ponúkajú dobrý kompromis medzi hlukom a spotrebou energie, a sú tak vhodné pre hotely, ktoré hľadajú strednú cestu.

Pre hotely, ktoré sa snažia optimalizovať prevádzkové náklady a zároveň zvýšiť spokojnosť hostí, odporúčame zvažovať kompresorové minibary, ktoré ponúkajú najlepší výkon pre klientov, ale zároveň aj životnosť pre prevádzkovateľov.

Kategórie: Tipy a rady

Související příspěvky

check Produkt bol pridaný na porovnanie.