Typy hotelov a ich vlastnosti

Obsah článku

Obsah článku

Viete aké typy ubytovania v dnešnej dobe frčia? Aké sú ich cieľoví zákazníci, aké majú požiadavky na personál, vybavenie či služby?

Hotely sú základom sektora ubytovania a hrajú zásadnú úlohu v pohostinstve. Cestovatelia akéhokoľvek druhu, či už cestujú za obchodom alebo rekreáciou, potrebujú nocľah, keď sú mimo domova. V cestovnom ruchu existujú rôzne typy hotelov, ktoré vyhovujú rozpočtu a životnému štýlu každého hosťa. Ak hľadáte kariéru v pohostinstve alebo uvažujete o otvorení vlastného podnikania na dovolenku, čítajte ďalej, aby ste sa zoznámili s rôznymi kategóriami hotelov, službami, ktoré ponúkajú, a požiadavkami na personál.

Hotely

Väčší hotelový priemysel je pomenovaný podľa najbežnejšieho typu plateného ubytovania, hotela. Aby bolo zariadenie klasifikované ako hotel, musí obsahovať viac izieb s vlastnými (prepojenými) kúpeľňami. Pri vstupe do budovy hostí privíta recepcia, kde sa ubytujú na dočasné ubytovanie. Mnoho hotelov má viac poschodí, ktoré sú prepojené centrálne umiestneným výťahom.

Hotely sú často identifikované hviezdičkami, ktoré udávajú cenovú dostupnosť izieb a úroveň ponúkaných služieb a vybavenia. Niektoré hotely sú nenáročné zariadenia s veľmi malým počtom služieb a iné ponúkajú kontinentálne raňajky, bazény, fitness centrá a obchodné centrá. Definícia hviezdičiek sa na rôznych stránkach s recenziami líši, ale vo všeobecnosti sa jednohviezdičkový hotel považuje za cenovo najdostupnejší a päťhviezdičkový za najluxusnejší a najkvalitnejší.

Vlastnosti hotela

Nasledujúce funkcie sú považované za jedinečné pre hotely a odlišujú ich od iných typov pohostinských podnikov:

  1. Cieľový zákazník – Rekreanti, obchodní cestujúci
  2. Požiadavky na personál - Vedenie, recepcia, upratovanie, údržba, personál reštaurácie a baru
  3. Vybavenie - Kávovar, mini chladnička, mikrovlnná rúra, vedro na ľad, televízia, telefón, posteľná bielizeň, uteráky, toaletné potreby
  4. Služby - 24hodinová recepcia, upratovanie izieb, budenie telefónom, izbová služba, práčovňa , stravovanie na mieste, fitness, business centrum

Motely

Motely a hotely sa často zamieňajú, hoci ide o dva rôzne typy podnikov. Hotely majú v štruktúre viac podlaží s blokmi izieb prístupnými vnútornými chodbami. Motely sú postavené tak, že každá izba je prístupná zvonku budovy. Obvykle majú jedno alebo dve podlažia a nemajú výťah. Namiesto recepcie vstúpia hostia do front office, aby sa spýtali na voľné miesta. Motely zamerané na zákazníkov cestujúcich vo svojich vozidlách sa nachádzajú pozdĺž rušných ciest a majú dostatok parkovacích miest. Motoristi môžu zájsť do motelu a dostať sa do svojej izby priamo z parkoviska. 

Vlastnosti motela

Výnimočnosť motelov spočíva v týchto vlastnostiach:

  1. Cieľový zákazník – novomanželia na svadobnej ceste, rekreanti
  2. Požiadavky na personál - Majiteľ, upratovacia služba
  3. Vybavenie - toaletné potreby , posteľná bielizeň, uteráky, občerstvenie, nápoje
  4. Služby - Domáce raňajky, upratovanie

Nocľahy s raňajkami (bed and breakfast)

Nocľahy s raňajkami sú obľúbenými možnosťami pre cestovateľov, ktorí hľadajú pre svoje ubytovanie osobný pocit domova, ďaleko od domova. Romantické a malebné B&B sa obvykle nachádzajú vo vnútri historických domov s izbami premenenými na izby pre hostí. Je bežné, že každá izba má názov, tému a jedinečný dekor.

Postele s nebesami, staromódne tapety a starožitné vane s raňajkami sú charakteristickým znakom penziónov, ale je tiež možné nájsť podniky, ktoré sa z tejto formy vymanili . Spoločným rysom všetkých nocľahov s raňajkami je zahrnutie domácich raňajok podávaných v spoločnej miestnosti pre všetkých hostí, ktorí prenocujú. Bed and breakfast obvykle prevádzkuje výhradne majiteľ, ktorý môže bývať na mieste.

Vlastnosti penziónu s raňajkami

Nasledujúce vlastnosti sú špecifické pre penzióny a odlišujú ich od iných zariadení:

  1. Cieľový zákazník – novomanželia na svadobnej ceste, rekreanti
  2. Požiadavky na personál - Majiteľ, upratovacia služba
  3. Vybavenie - toaletné potreby , posteľná bielizeň, uteráky, občerstvenie, nápoje
  4. Služby - Domáce raňajky, upratovanie

Rezorty

Rezorty sú veľké komplexy tvorené hosťovskou izbou, rekreačnými zariadeniami, vonkajšími priestormi a niekoľkými možnosťami stravovania. Nájdete letoviská v blízkosti obľúbených atrakcií, ako sú pláže, národné parky a turistické destinácie. Letoviská zamerané na rekreantov, ktorí hľadajú cestovateľský zážitok, môžu mať niekoľko bazénov, súkromné ​​plážové kluby a výlety so sprievodcom.

Je bežné, že rezorty priťahujú hostí ponukou all-inclusive balíčkov, v ktorých zákazníci platia paušálnu sadzbu za ubytovanie, jedlo, alkoholické nápoje a ďalšie služby na mieste.

Vlastnosti rezortu 

Funkcie uvedené nižšie sú jedinečné pre letoviská:

  1. Cieľový zákazník – novomanželia na svadobnej ceste, rekreanti
  2. Požiadavky na personál - Vedenie, recepcia, komorník, upratovanie, údržba, personál reštaurácie a baru, sprievodcovia, plavčíci
  3. Vybavenie - Minibar, kávovar, vedro na ľad, televízia, telefón, toaletné potreby, posteľná bielizeň, uteráky
  4. Služby - 24hodinová recepcia, upratovanie izieb, služba concierge, poslíček, izbová služba, stravovanie na mieste, fitness, kúpele , vnútorné / vonkajšie bazény, súkromná pláž, golfové ihriská, výlety

Rekreačné domy na prenájom

Rekreačné domy sú rezidenčné lokality prevádzkované jedným vlastníkom alebo skupinou správy nehnuteľností, ktoré možno prenajať na týždennej báze. Obvykle sa nachádzajú v oblastiach, ktoré chcú cestovatelia navštíviť, ako sú pláže, jazerá, lyžiarske strediská a ďalšie turistické destinácie. Úroveň vybavenia sa líši dom od domu a odráža sa v týždennej sadzbe prenájmu.

Rekreačné domy sú obľúbenou voľbou pre rodiny alebo veľké skupiny. Namiesto platenia za niekoľko hotelových izieb si môžu nájomníci zaistiť celý dom a získať prístup do niekoľkých spální a kompletnej kuchyne. Vďaka webovej stránke Airbnb alebo Booking je pre majiteľov domov ľahké zverejniť ponuku prenájmu a byť okamžite v spojení so zákazníkmi z celého sveta. Nájomné domy nevyžadujú na prevádzku žiadny personál, ale po každom pobyte ich musí majiteľ alebo externá služba upratať.

Vlastnosti rekreačného prenájmu

Nižšie nájdete zoznam funkcií, ktoré odlišujú rekreačné prenájmy od iných nehnuteľností na prenájom:

  1. Cieľový zákazník – Rekreanti, novomanželia na svadobnej ceste, výletníci, obchodní cestujúci
  2. Požiadavky na personál - žiadne
  3. Vybavenie - líši sa od prenájmu na prenájom
  4. Služby - žiadne

Hostely (Ubytovne)

Ubytovne zamerané na študentov a svetových cestovateľov ponúkajú základné ubytovanie a nachádzajú sa v obľúbených mestách. Čo im chýba v službách, doháňajú cenovou dostupnosťou a pohodlím. Hostely sa skladajú zo súboru súkromných izieb, izieb v štýle koľají a spoločných kúpeľní. Hostia majú prístup do spoločnej kuchyne a obývacieho priestoru.

Hostely sú navrhnuté tak, aby prilákali dlhodobých cestovateľov s nízkym rozpočtom. Ponúkajú spoločnú atmosféru, kde sa hostia môžu stýkať, čo je atraktívne pre samostatných cestovateľov. Zamestnanci hostela obvykle hrajú mnoho rolí tým, že obsluhujú recepciu, organizujú prehliadky a plánujú spoločenské aktivity. Vykonávajú aj upratovacie práce a perú posteľnú bielizeň a uteráky.

Vlastnosti hostela

Hostely sú definované podľa nasledujúcich funkcií, vďaka ktorým sú jedinečné:

  1. Cieľový zákazník – študenti, sólo cestovatelia, batôžkári, roadtripperi
  2. Požiadavky na personál - Recepcia
  3. Vybavenie - Spoločná kúpeľňa, kuchyňa, práčovňa a obytné priestory
  4. Služby - Prehliadky so sprievodcom, spoločenské aktivity, filmové večery
Kategórie: Tipy a rady

Související příspěvky

check Produkt bol pridaný na porovnanie.