
V tohtoročnej sezóne vsádzame na plynový gril
28 Apríl 2022
Grilovanie sa stalo obľúbenou formou trávenia voľného času vonku. Obľúbeným grilovacím altánkom dominujú predovšetkým grily na drevené uhlie, šíriace po okolí špecifickú vôňu, nie nutne príjemnú pre susedov. Preto sme sa nejaký čas po napodobňovaní Američanov – grilovacích majstrov a vynálezcov plynového grilu, začali viac venovať plynovým grilom, ktoré prinášajú závan moderny a majú oveľa viac výhod!
Zapálenie grilu
Najťažšou činnosťou pri grilovaní je zapaľovanie grilu na drevené uhlie. To si vyžaduje čas a trpezlivosť, ktorú nie každý má. Záleží aj na mnohých faktoroch - počasí, použitý podpal, výber vhodného druhu uhlia. Vyžaduje tiež stálu prítomnosť osoby, ktorá musí zaistiť bezpečnosť ohniska.
Alternatívou ku všetkým týmto nepríjemnostiam je plynový gril, ktorý sa bez ohľadu na ročné obdobie rozsvieti jedným tlačidlom bez toho, aby sa po okolí šíril špecifický dym alebo zápach. Zdrojom tepla sú tu plynové horáky, ktorých môže byť niekoľko; čím viac ich je, tým rýchlejšie sa povrch, na ktorom sa pokrm pripravuje, ohreje a odobrané teplo sa rozdelí rovnomernejšie. Výrobky, ktoré pokladáme na rošt, neprichádzajú do priameho kontaktu s plameňmi, a to vďaka použitiu vlnitého plechu. Tu odteká tuk a šťava vzniknutá pri grilovaní.
Ako získať pôvodnú chuť
Zástancovia i odporcovia rôznych spôsobov grilovania sa sporia predovšetkým o chuť takto pripravených pokrmov. Gril na drevené uhlie dodáva pokrmom špecifické vlastnosti, bez ktorých sa gurmáni nezaobídu. Skúsený kuchár to však dokáže napraviť a pripraviť pokrmy tak, že rozdiel je takmer nepostrehnuteľný. Pri grilovaní sa používajú vhodné marinády, korenie, napr. soľ na údenie, oleje a dym.
Ďalšou výhodou je, že na plynovom grile môžeme pripraviť oveľa viac pokrmov. Vďaka špeciálnym nástavcom môžete upiecť pizzu, pripraviť španielsku paellu, wok pokrmy alebo holandské palacinky. Pri podávaní pokrmov z plynového grilu máme navyše istotu, že pokrmy sú zdravšie a neobsahujú toxické látky uvoľňované grilovacími podpaľovačmi. Za zváženie stojí aj nákup lávových kameňov, ktoré udržia dlho vysokú teplotu, spotrebujú menej plynu, obmedzia tuk a nebezpečné zlúčeniny vstrebané do mäsa a zabránia jeho pripáleniu.
Jednoduchosť a pohodlie
Plynový gril sa veľmi ľahko ovláda, a preto si rýchlo získava nové sympatizanty. Po pripojení plynu ku grilu, ktoré prebieha väčšinou raz za rok, ho zapneme a máme zariadenie pripravené na prácu. Nemusíme sa báť o svoje oblečenie (žiadne stopy karbónu), oči nám nebude dráždiť dym, neohrozujeme svojich susedov. Jedlo sa rovnomerne ohrieva, všetky porcie sú rovnaké, bez pripálenia alebo prevarenia. Keď však budeme grilovanie končiť - vypnite plyn príslušným tlačidlom a po vychladnutí vložte špinavé prvky do umývačky. Nestrácame čas, nečakáme, kým gril vychladne a uhlíky prestanú tleť, nemusíme ich vyhadzovať a celé to drhnúť ostrými hubkami alebo jedovatými tekutinami.
Gril na drevené uhlie je určite ľahší a ľahšie sa prenáša alebo prepravuje; plyn má svoje rozmery, potrebuje vhodné miesto, ale vďaka tomu je stabilnejší a neprevrhne sa, čo zaručuje väčšiu bezpečnosť. Nasadené špeciálne kolieska uľahčujú jeho prepravu a odnímateľná základňa umožňuje použitie grilu v stolnej verzii.
Lacnejšie alebo drahšie
Obstaranie grilu na drevené uhlie si môže dovoliť každý, to je rozhodne jeho najväčšia prednosť. Pri plynovom grile musíme počítať s väčšími nákladmi. Ceny modelov sa pohybujú do niekoľko tisíc. V budúcnosti sa ale môže ukázať, že ušetríme, pretože gril kupujeme na viac rokov, a tak prídeme o náklady spojené s nákupom uhlia, podpaľovačov a silných čistiacich prostriedkov.
Od kúpy plynového grilu nás môže odradiť rastúca cena plynu, aj keď dnes je jeho používanie stále výhodnejšie ako gril na drevené uhlie. Pamätajte, že vyšší poplatok je spojený s početnými vymoženosťami, ktoré gril na drevené uhlie nikdy neposkytne.
Vytvorte jedinečnú údenú arómu s dokonalým triom HENDI: dymová pištoľ, drevené triesky a sklenená kupola.
©2023 VYBAVENIE-HOTELOV.SK